BEVEZETŐ (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

BEVEZETŐ

 
Tartalom
               Következő fejezet >>>
 

Bevezető

 

Kedves Olvasó!

Nagy örömömre szolgált, amikor Kun-Pál Gábor megkeresett azzak a kéréssel, hogy hadd publikálja az Interneten az NCGIA CC anyagát. Egy évtizednyit fiatalodtam. Engedjen meg a kedves Olvasó egy rövid térinformatika történeti visszapillantást.

Az 1988-ban alapított NCGIA (National Center for Geographic Information and Analysis) felismerve azt, hogy a térinformatika hatékony alkalmazásának egyik legkomolyabb akadálya a szakemberek hiánya, térinformatikai oktatás-fejlesztési projektet indított egy egységes törzsanyag kidolgozására, mely tartalmazza a térinformatikával foglakozó szakterületek közös és fontosnak ítélt ismereteit. A törzsanyagot 75 témára, modulra, foglalkozásra bontották. A témák kidolgozására az adott terület legnevesebb oktatóit kérték fel a világ minden tájáról. A kidolgozásban mintegy 60 szakember vett részt. Az 1989/90. oktatási évben már több mint 100 egyetem vett részt az anyag oktatásában és értékelésében, aminek eredményeképpen 1990. júliusában született meg a javított, végleges változat..

Az eredeti angol anyag terjesztése hazánkban 1991-ben kezdődött. Tekintettel arra, hogy az amerikai térinformatikai és oktatási környezet jelentősen eltér a magyartól, a hatékony és széleskörű használathoz a Core Curriculumot (CC) magyarítani kellett. Eltérőek az anyagi lehetőségeink, eltér az infrastrukturális háttér, eltér a hardver környezet, eltér a hallgatóink nyelvtudása stb., így a hazai széleskörű alkalmazást meg kellett előzze a Curriculum adaptálása. Ez nem egyszerű fordítási, szerkesztési munkát jelentett, hanem a magyar környezetre átírt változat kidolgozását. Az eredeti anyag floppy változatát 1992-ben több mint 50 intézmény kérte és kapta meg. Szinte kivétel nélkül sürgették a magyar változat megjelenését. A magyarítás támogatását 1992 őszén a Technológia Transzfer Centrum (TTC) Budapest vállalta. A TTC első projektje a Curriculum magyarítása volt. A projektben 5 egyetem, 4 térinformatikai cég, 3 kutatóintézet és a Földművelésügyi Minisztérium GIS szakemberei vettek részt.

Az oktatási törzsanyag lényege abban áll, hogy a térinformatikát a maga komplexitásában tárgyalja. Megadja azokat a minimális, áttekintő ismereteket melyek nélkül a térinformatikai szemléletünk nem volna teljes. Az NCGIA CC mintegy 1000 oldalas oktatási segédlet, 3 kötetből áll, mindegyik 25 fejezetre bomlik. Az anyag nem tankönyv, inkább kibővített óravázlat, szemléltető ábrákkal, sok ajánlott irodalommal, ellenőrző kérdéssel. Az NCGIA CC a kilencvenes évek közepén már oktatási világszabványnak tekinthetővolt, több száz oktatási intézményben használták sikeresen, szerte a világon. A teljes anyag - kiegészülve egy magyar alkalmazásokat tartalmazó kötettel - 1994-ben a GEO gondozásában nyomtatott formában is megjelent.

A törzsanyag a térinformatika minimum-ismereteit tartalmazza, véleményünk szerint általánosan alkalmazható középiskolától a szakmérnök képzésig, a földrajz-tanári képzéstől az informatikus képzésig. Ez a tananyag változatlan formában valószínűleg sehol nem került és sehol nem kerül majd okatásra. A tanár döntésétől függ, hogy mely részeket hangsúlyozza, mely részeket egészíti ki részletes ismeretekkel, esetleg mely részek felett siklik át gyorsabb ütemben. A magyar változat mintegy 80-90%-ban azonos az eredetivel, több helyütt elhagyja a tipikusan amerikai példákat, helyettük magyar példákat ismertet. Az irodalomjegyzék esetenként kiegészül magyar művekkel.

Azóta sok minden megváltozott a térinformatikában. Az eredeti anyagban például szó sem esik a hálózatokról. Ma már a térinformatika elképzelhetetlen Internet nélkül. De aki veszi a fáradságot, és beleolvas az anyagba, sok hasznos - máig élő - gondolattal találkozik. A kilencvenes évek végén az NCGIA kísérletet tett a CC felújítására. Az eredmény a www.ncgia.ucsb.edu címen megtekinthető.

Székesfehérvár, 2002. március

Márkus Béla

az NCGIA CC nemzeti koordinátora

NyME GEO Térinformatikai Tanszék

8002 Székesfehérvár Pf. 52.

Tel: (22) 312-988 Fax: (22) 327-697

Email: mb@geo.info.hu

 

Készült

a

Technológiai Transzfer Centrum

első projektjének keretében és gondozásában,

Székesfehérvár, Tatabánya, Dunaföldvár, Kaposvár, Gödöllő, Pécs, Gyula, Szigetvár, Balatonalmádi, Keszthely, Szombathely, Nyíregyháza, Szolnok Önkormányzatainak, valamint

az Autodesk,

a Környezetgazdálkodás Oktatásának Fejlesztéséért Alapítvány,

a Hewlett-Packard,

az Intergraph Hungary,

a Geometria Térinformatikai Rendszerház,

a Geoview Systems,

a SIEMENS,

a Geocomp,

a CAD+INFORM,

az ÁSzSz Informatikai Rt.,

a Flexiton,

az ITS,

a Hétpont

szponzorálásával,

 

az OMFB,

az OKTK,

a Földművelésügyi Minisztérium,

a Belügyminisztérium,

a HUNGIS Alapítvány

és a FÖMI

támogatásával.

________________________________________________________

Lektorálták:

Böröcz András

FM Földügyi és Térképészeti Főosztály

Kummert Ágnes

Nikl István

Geoview Systems

Prajczer Tamás

KÉE Tájrendezési Tanszék

Szép András

Geometria Térinformatikai Rendszerház, Budapest

_____________________________________

ISBN 963 7180 30 3 Ö

 

 

 
Tartalom
               Következő fejezet >>>
  
 


©GIS Figyelő