elektronikus könyv - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

elektronikus könyv - Informatikai fogalomtár

 
Hordozható, egy vagy több tartalomforrásból feltölthető, síkkijelzős számítógép.
Régen kigondolt alkalmazás, de népszerűsödése sokáig több okból vegetált:
egyrészt az elektronika költségei magasak (síkkijelzős hordozható számítógép), másrészt, és ez az előbbinél fontosabb, kezdetleges az e-könyvek ergonómiája: a papír fényvisszaverő, reflektív természetű és elviseli az arra sütő napfényt is, az LCD olvashatósága felépítésétől és hátsó fényforrásától függ, mely nehezen tud a napfénnyel versenyezni, más, papírszerű, reflektív síkkijelzők pedig még váratnak magukra.

A fenti problémákhoz hozzá jön a szükséges tápegységek véges természete, tehát a tápegységek feltöltésének szükségessége.
Fékező továbbá a szabványok teljes hiánya ami nélkül minden szoftver, hardver csak kis sorozatban jelenik meg és ezért költséges marad (eBook, dBook, stb.)
Az eddig megjelent termékek többnyire a PDF formátumban olvashatók, melynek előnye, hogy az olvasó belejegyzetelhet a szövegbe, kiemelheti, aláhúzhatja annak részeit, stb. amit, ha azok egyszerű web-tipusú html-oldalak lennének nem tehetne meg.
Jelentős alkalmazások ott várhatók, ahol a hagyományos könyv nem tud versenyezni mint pl. zenélő kottafüzetek, interaktív taneszközök, stb. esetében.
 
 
 
Forrás: Internet Értelmező Kisszótár (Új Magyar Évezred)
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő