tápegység - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

tápegység - Informatikai fogalomtár

 
Működés közben a számítógép minden részegysége áramot használ. A legtöbb egység 5 V-os, de a hajlékony-lemezes meghajtó 12 V-os. A számítógép tápegysége a "PC szíve". Alapfeladata, hogy a hálózati feszültségből - a benne lévő transzformátor segítségével - a számítógép működéséhez szükséges plusz és mínusz 5 és 12 V-os feszültséget állítson elő.

A tápegységet legtöbbször a házzal együtt szállítják, formája ahhoz illeszkedik, ezért a "szervátültetés" két ház között csak ritkán lehetséges. Bár ez az alkatrész, mely legtovább kibírja csere nélkül.

A táp egy fémdobozban van, amelyen megtalálható a hálózati feszültség csatlakozója, egy kapcsolt aljzat, amelyből a monitor táplálható, a 110/220 V váltókapcsoló, a hűtőventilátor nyílása, a drótokra szerelt csatlakozók és végül a hálózati kapcsoló. Ezt az utóbbit ma már kihelyezik a számítógép dobozára, a kapcsolóhoz pedig egy kábel vezet.

A tápegység leggyakrabban bekapcsoláskor megy tönkre, akárcsak más elektromos készülékek.

A tápegység egyetlen mozgó alkatrésze a hűtőventilátor, amely a 12 V-os tápfeszültségről működik és feladata az egész gép hűtése is. A ventilátor a tápegység gyenge pontja. Ha a csapágy gyenge minőségű, egyre zajosabb lesz, amit naphosszat hallgatni nagyon fárasztó. Ha a ventilátor tönkremegy, a hűtés nélkül maradt tápegység és számítógép tönkremehet.

Van olyan tápegység is, amelyben a hűtés csak akkor kapcsol be, ha szükséges, és létezik olyan is, amelynek nincs mozgó alkatrésze, de mindkettő ritka.

A tápegység elektronikus zaja zavarhatja a számítógép többi alkatrészének a működését és a multimédiás programok hangminőségét.
 
 
 
Forrás: http://www.nl-papa.hu/hardver/tartalom.htm
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő