topográfiai felmérés - Geodéziai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

topográfiai felmérés - Geodéziai fogalomtár

 
A topográfiai felmérések eredményei a méretaránytól függően vagy geodéziai térképek (1:500 - 1:1000) vagy topográfiai térképek (1:5000 - 1:100 000). Mindkét térkép típus a földfelszín mesterséges és természetes objektumait ábrázolja azzal a különbséggel, hogy míg a geodéziai térképeken minden síkrajzi objektum a térkép méretarányában kerül ábrázolásra, addig a topográfiai térképek bizonyos kis alapterületű objektumokat méretarányukon felüli egyezményes jelekkel ábrázolnak, és az áttekinthetőség érdekében ha két jel valódi helye olyan közel van egymáshoz, hogy takarnák egymást a kevésbé fontos jelet eltoltan ábrázolják.

A magasságokat a hagyományos analóg térképek általában szintvonalak segítségével ábrázolják a digitális állományok a magassági információt Digitális Magasságmodell formájában tárolják.

Míg a geodéziai térkép jellegű topográfiai felmérések lényegében azonosak a nagyméretarányú mérnöki felmérésekkel és tervezési felhasználásra készülnek addig a topográfiai térképek felhasználása sokkal változatosabb: kiterjed a honvédelem, technika, igazgatás, tudomány és kultúra számtalan területére. Egész Európára kész a legalább 1:25000 méretarányú rendszeresen felújított térképmű, hazánkban közel állunk az 1:10000-es korszerű térképmű elkészüléséhez.
 
 
 
Forrás: Sárközy Ferenc: Térinformatika
Geodéziai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő