MPEG - Fájlformátumok (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

MPEG - Fájlformátumok

 
Az ISO-MPEG (International Organization for Standardization - Moving Picture Experts Group) a "Nemzetközi Szabvány Szervezet - Mozgókép Szakértői Csoport" rövidítése.

Az MPEG egy széles körben alkalmazott szabvány a videó (kép és hang) digitális adatfolyamának tömörítésére, az ehhez kapcsolódó specifikációkat tartalmazza. A különböző MPEG formátumok kidolgozása és fejlesztése folyamatos, az MPEG formátumokról kiforrott, de nem lezárt szabványok rendelkeznek.

Az MPEG tömörítés a videó/audió adatfolyam mértékét csökkenti, rendkívül számításigényes, veszteséges tömörítő eljárással (meghatározott keretek között skálázhatóan), kezelhető mértékűre. Egy MPEG adatfolyam (bitstream) jól elkülöníthető video- és audioadatokat, a hozzájuk tartozó szinkron információkat és egyéb lejátszással és tömörítéssel kapcsolatos információkat tartalmazhat. Az MPEG videó képváltási frekvenciája és az MPEG audió mintavételi frekvenciája szigorúan meghatározott. A különféle MPEG formátumok a különböző felhasználási területekhez igazodó adatátvitelt és minőséget célozzák meg, kódjuk azokhoz optimalizált:

MPEG-1 > CDROM alkalmazások, Video-CD, általában 1,5 Mbit/sec-ig, MPEG1-Audio: professzionális alkalmazások

MPEG-2 > DVD, broadcast videó, telekommunikáció, többnyire 4-9 Mbit/sec,

MPEG-3 > HDTV alkalmazások 1920x1080 felbontásig, 20-40 Mbit/sec adatátvitel. Az MPEG-2 kiegészítésekkel megvalósította az MPEG-3 célkitűzéseit is.

MPEG-4 > különösen alacsony adatátviteli igényű alkalmazások (videotelefon analóg vonalon, elektronikus újságok, interaktív multimédia adatbázisok stb.); 176x144-ig/10 fps, 4,8-64 Kbit/s-ig.
 
 
 
Forrás: http://www.gaia.hu/mpeg.htm
Fájlformátumok 
 


©GIS Figyelő