MapInfo MapXtreme - Térinformatikai szoftverek (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

MapInfo MapXtreme - Térinformatikai szoftverek

 
A MapXtreme a MapInfo Internates/Intranetes térképszerver megoldása. Napjaink térinformatikai megoldásaiban egyre nagyobb szerep jut az információk hatékony megosztásnak, a MapInfo Professional által létrehozott és kezelt térinformatikai adatainkat a MapXtreme segítségvel a felhasználók százai elé tárhatjuk egy plattform-független, könnyen használható Web-es felhasználói felületen keresztül.

A kliens -szerver felépítésű térinformatikai megoldások elterjedése első sorban a szerver-oldali adatbázisokban (Pl: ORACLE) tárolt nagy mennyiségű adat térinformatikai kapcsolatának megteremtése indokolja, napjainkban már az úgynevezett asztali térinformatikai rendszerek "desktop mapping" is támogatják a központi (távoli) adatbázisban tárolt információk térképhez történő csatolását (pl: MapInfo Professional). Azonban a lekérdező oldalon nincs mindig szükség összetett nagy tudású térinformatikai megoldásra, elegend ő egy WEB-es testre szabott lekérdező felület.Ez a megoldás költségmegtakarítást és rugalmasabb felhasználhatóságot is jelent.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy az adatokkal együtt az adat-specifikus A Web-es térinformatikai megoldás másik előnye, hogy a minden internetes/intranetes végpontról elérhetőmindenféle szoftverinstallálás nélkül egy böngésző segítségével.
Nagyon fontos megemlíteni, hogy az adatokkal együtt az adat-specifikus felhasználóra szabott felhasználói felület is letöltődik, ezért az ilyen típusú rendszerek használatának megtanulása könnyebb.
A MapXtreme lényegében hasonlóan a MapX-hez egy fejlesztő környezet amely segítségével mindenki testre szabott Web-es hozzáférést biztosíthat felhasználói számára.

Jellemzők:

Központi adatbázis
Költséghatékony, könnyen használható megoldások
Felhasználóbarát, testre szabható felhasználói felületek
Web-es technológia el ő nyeit kihasználhatjuk.
Nyitott szabványok
Tetszőleges kliens plattform


Alkalmazások

Tematikus portálok
Ingatlan-nyilvántartás
Létesítmény gazdálkodás
Jármű követés
Célirányú alkalmazások
Közérdekű információk
Virtuális város

A MapXtreme két változata:
A MapXtreme Java Edition a JAVA Virtual Machine segítségével lényegében minden szerveren működtethető legyen az akár UNIX , LINUX vagy akár Windows NT Server. Fejelszt ő környezete a hagyományos JAVA fejlesztői eszközökre épül, ezért fő leg azoknak ajánljuk aki a JAVA nyelvet helyezik elő térbe fejlesztéseiknél.

A Java változattal platformfüggetlen (UNIX-os szerveren is futtatható) internetes applikációk fejleszthetők (100 %-ban CORBA és az OpenGIS szabványoknak megfelelően). Térképi és adatbáziskezelési funkcionalítása megfelel a MapInfo Professional rendszer képességeinek. A kifejlesztett felhasználói rendszerek ("native" módon) közvetlen eléréssel illeszthetők ORACLE 9i adatbázisokkal, és a MapInfo ORACLE közös fejlesztés eredményeként az ORACLE 9i Spatial modullal.

A MapXtreme NT Edition Windows NT Server alapon működik, ez főleg a Windows környezetet preferáló felhasználók körében népszerű . A MapXtreme fejlesztői felülete is a Windows-os objektum orientált fejlesztési módszereket támogatja a HahtSite fejlesztőkörnyezet segítségével.
 
 
 
Forrás: http://www.graphit.hu/GIS/products/HUN/software/mapxtreme.asp
Térinformatikai szoftverek 
 


©GIS Figyelő