kitűzőrúd - Geodéziai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

kitűzőrúd - Geodéziai fogalomtár

 
Az ideiglenes pontjelöléseknél használatos eszköz.

A kitűzőrúd, vagy jelzőrúd korábban kizárólag száraz puhafából (rendszerint fenyőfából) készült. A kitűzőrudat festéssel látták el. Általában 20 cm-ként váltogatják egymást a piros-fehér sávok. Festés előtt impregnálni kellett a fát. A kitűzőrúd hossza általában 2m, de készítettek 3m-est is.

Ma már sok másféle anyagból is készülnek kitűzőrudak. Elterjedtek az alumíniumcsőből készült kitűzőrudak. Hátránya, hogy ha egyszer meggörbül, már használhatatlan. Előnyös kiszerelésben készült 1m-es összetoldható darabokból is ilyen kitűzőrúd. Nagyon kedveltek a különböző szénszál-erősítésű műgyantából készült kitűzőrudak. könnyűek, és szinte elnyűhetetlenek. Különböző célokra készülnek 4-5 m-esre teleszkopikusan kihúzható változatok. Legtöbbjük fel van szerelve egy távolságmérő berendezéshez használatos prizma felerősítésére alkalmas szerkezettel is.

A kitűzőrudak végét általában acélsaruval szerelik fel, hogy a keményebb talajba is be tudjuk nyomni. Amennyiben kemény talajon vagy egy ponton kell felállítani, szükség lehet egy vasállványra, amely segítségével a kitűzőrud függőlegesen rögzíthető. A függőlegesség biztosítására rúdállító libellát használunk, melyet általában hozzáfogunk a kitűzőrúdhoz.
 
 
 
Forrás: Ottófi Rudolf: Geodézia
Geodéziai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő