IDRISI - Térinformatikai szoftverek (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

IDRISI - Térinformatikai szoftverek

 
A térbeli adatok bevitelére, megjelenítésére és elemzésére az IDRISI for Windows programcsomag a menü és eszköz rendszerén keresztül több mint 100 program modult fog át és fűz össze egységes térinformatikai rendszerré. Ezeket a térbeli adatokat az egy-egy egyszerű témát leíró térképi rétegek segítségével jeleníti meg. Ilyen egyszerű térképi téma lehet például az utak rétege, a domborzati térkép rétege, a talajtípus rétege, a vizek rétege stb.

Mindamellett a megjelenítés érdekében a különbözô térképi rétegeket egy közös térképi kompozíció keretén belül is fel tudjuk dolgozni, illetve megjeleníteni. Mivel a különböző térinformatikai modellek eltérő típusú rétegeket használhatnak az adatmodell típusától függően, így az IDRISI for Windows programcsomag is két fő alap rétegtípussal dolgozik: a raszteres képek rétege, ill. a vektoros rétegek.

Habár az IDRISI for Windows program mindkét típusú input adatot, tehát a vektorost és a raszterest is egyaránt jól tudja kezelni, azonban a rendszer elsősorban raszteres rétegeket kezel. Az IDRISI for Windows program nagyon erős analitikai eszközökkel rendelkezik a vektoros attribútumok kezelésére vagy szakadatok kezelésére, valamint a vektor - raszter irányú konverziók elvégzésére.
 
 
 
Forrás: Tamás János: Térinformatikai praktikum
Térinformatikai szoftverek 
 


©GIS Figyelő