GeoMedia Web Map - Térinformatikai szoftverek (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

GeoMedia Web Map - Térinformatikai szoftverek

 
A GeoMedia Web Map egy olyan szerver oldali alkalmazás, amelyet arra terveztek, hogy a különböző adatbázisokban szereplő információkat térbeli szempontok szerint elemezzék, megjelenítsék és megosszák a GIS-ben kevéssé, vagy egyáltalán nem tapasztalt emberekkel. A legfontosabb elvárások egy WEB-es termék irányába a következők: olcsó (lehetőleg ingyenes) és standard kliens oldali szoftver, gyors adatletöltés, valós idejű információ. A GeoMedia Web Map esetében az adatok elérésehez nem kell más, mint egy standard web-böngésző (pl. Internet Explorer vagy Netscape).

A Web Map-et úgy tervezték, hogy képes legyen különböző adatforrásokból származó (különböző formátumú) adatállományokat egyszerre kezelni és azok - szükség szerinti - bármely kombinációját megjeleníteni. A Web Map kitűnő eszköz arra, hogy "élő" adatbázisokat publikáljunk anélkül, hogy GIS adatokat kelljen transzformálni, mivel a termék képes közvetlenül olvasni a standard adatbázisokat. Ez azt jelenti, hogy a térképeket a Web Map "on the fly" azaz menet közben generálja. Ez azért fontos mivel így biztosítható, hogy a felhasználó VALÓS IDEJŰ információhóz és gyorsan jusson hozzá. A legtöbb szállítótól eltérően a Web Map nyitott adatformátumban, ActiveCGM-ban dolgozik, amely ISO és ANSI szabvány szerinti kiterjesztése a CGM formátumnak. A szabvány használata lehetővé teszi kombinált vektor-raszter térképek gyors továbbítását a WEB-en. Az ActiveCGM adatok szignifikánsan kisebb méretüek, mint az egyéb adatformátumok és ez különös jelentőséggel bír egy Internet alapú rendszer esetén.

Mostanára a vezető felhasználók rájöttek, hogy az adattárolás régi módszerei a jövőben nem lesznek elégségesek. Napjainkban a trend egy egységes adatbázis felé mutat, mint amilyen a GeoMedia natív adatformátuma, vagy az Oracle SDO formátuma, ahol a földrajzi koordináták az attribútumokkal együtt, azonos adatbázisban léteznek. Ez a jövő útja, és a programot ennek kihasználására tervezték. A Jupiter/GeoMedia technológia konkurrens kapcsolatot tesz lehetővé többfajta ilyen adatbázis között, beleértve a régi duális adatbázisokat is.

A Web Map egyformán működik Internet Explorerrel vagy Netscape Navigator/Communicatorral is. Internet Explorer (3.0 verzió felett) használata esetén az ActiveCGM formátum olvasásához szükséges plug-in ActiveX verziója az első Web Map térkép letöltése során automatikusan installálódik, alacsonyabb verziószámú Explorer vagy Netscape használata esetén pedig ingyenesen letölthető például a www.intergraph.com-ról. A kliensoldali funkcionalitás bővíthető JavaScript vagy VBScript használatával és kihasználhatók az ActiveX technológia adta előnyök is.

A Web Map egy teljes programcsomag, amely tartalmazza az Administrator modult is, mellyel a felhasználó több típusú térképet készíthet ugyanazon GIS forrásokból minden külön program írása nélkül. A szimbólumok újradefiniálása, a hotspotting, a jellemző adatok kiemelése egy egyszerű interface-en keresztül történik. Képes egyes adatcsomagok (pl. poligon, vonal, pont, szöveg) ki- és bekapcsolásásra a térképen. Az ActiveCGM-nek köszönhetően különböző rétegekhez (layers) egyedi jellemzők (features) rendelhetők. A Web Map nagypontosságú térképeket jelenít meg ActiveCGM file-ként. Az ActiveCGM 16 és 32 bites integer formátumot is tud kezelni.

A Web Map-et Intel alapú szerverekre, MS WindowsNT Server operációs rendszerre tervezték. Mivel a Web technológiák gyorsan változnak, az Intergraph úgy alakította ki a Web Map-et, hogy ezen technológiák széles skálájához alkalmazkodjon. Az Intergraph javasolja és preferálja a MicroSoft IIS-t. Ennek előnyei a gyorsabb válaszidő, alcsonyabb költség (nem kell NT Server) és kompatibilis a legtöbb új W3C és MS technológiákkal.

A Web Map képes OGIS szerverekről is olvasni. Ez szinte függetlenné teszi a Web Map-et az adat mögötti tárolóhely formátumától. A Web Map egy teljes rendszer a GIS adatok létrehozására, fenntartására és menedzselésére. A program az OpenGIS előnyeinek széleskörű felhasználását biztosítja, képes különböző forrásból, különböző formátumban és vetületben érkező adatokat egy térképen kombinálni.

A Web Map támogatja a mobil térinformatika szabványait: XML, WML és a 4.0-ás verziótól a GML-t.
 
 
Lásd még:
 
Forrás: http://www.graphit.hu/GIS/products/HUN/software/geomwebmap.asp
Térinformatikai szoftverek 
 


©GIS Figyelő