földmérés - Geodéziai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

földmérés - Geodéziai fogalomtár

 
A földmérés nagy méretek nagy szabatossággal történő meghatározásának gyakorlata, vagy már létező kapcsolatok mérésének (előzetes felmérés) vagy pedig a tervező elképzelései szerint egy létesítmény építéséhez eszközök biztosításának (építmények kitűzése) céljaira.
A földmérés osztályozása: a földmérés - a célkitűzéseket alapul véve - sok fajtáját ismerjük.

1. A topográfiai földmérés kifejezetten a földfelszín alakjának meghatározását foglalja magában, de a kifejezést általában a térképekhez szükséges információ biztosítása céljából végzett földmérés leírására használják. Néhány hektárnyi területről készítendő térképekhez az információkat földi vagy geodéziai méréssel kapjuk, nagyobb térképművekhez légifelvételek biztosítják a szükséges információt.
A légifelvételeken leképződött néhány kisebb tárgy helyét nagy pontossággal meghatározzák, és az alapponthálózat részeként más térképi objektumok helymeghatározására felhasználják.

2. A víztestek fenekének térképezését végző földméréságazatot vízrajzi földmérésnek nevezik.

3. Az utakkal és létesítményekkel kapcsolatos földmérés feladata az olyan létesítmények, mint
közutak és közmű vezetékek tervezéséhez szükséges térképek készítése.

4. A földdel vagy kataszterrel kapcsolatos földmérés birtokhatárok bemérését és kitűzését, valamint birtokrészek meghatározását foglalja magában. A jogi elvek és földmérési módszerek ismeretét feltételezi. Minden államban engedéllyel tevékenykedhetnek csak a földmérők.

5. Az ipari geodézia építési ellenőrzés céljából történő jelek telepítését jelenti. Ide tartoznak az épületek, hidak, közutak és közüzemi vezetékek, valamint elektromágneses hullámok kívánt terjedési irányának nagypontosságú meghatározása és űrhajó felbocsátása.
Az ipari geodézia kompetenciájába tartozik még a föld alatti alagút építésének irányítása és a bányászat, a fenékkotrás-irányítás és a navigációs segítség céljaira végzett helymeghatározás víz közegben.
 
 
 
Forrás: Márkus Béla: Térinformatikai értelmező szótár
Geodéziai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő