Autodesk Map - Térinformatikai szoftverek (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

Autodesk Map - Térinformatikai szoftverek

 
Az Autodesk AutoCAD-jára épülő, azt kibővítő térképkészítő és földrajzi adatokat előállító program. Az Autodesk GIS Design Server része. Támogatja a különböző adatformátumok importját, exportját. Ugyanazon rajzfájlhoz egyidejűleg több felhasználó is hozzáférhet. Több mint 3000 koordinátarendszert támogat. Lehetővé teszi különböző térbeli lekérdezések és analízisek elvégzését. A rajzfájlok (DWG) tárolása Oracle adatbázisban is lehetséges.

Az Autodesk Map 5.0 jellemzői:
Az Autodesk Map 5 jelenti a megoldást azon mérnökök, tervezők, erőforrásmenedzserek és technikusok számára, akik pontos térképeket és hatékony GIS elemzést igényelnek. Az Autodesk Map az Autodesk GIS Design Server, és része az Autodesk megoldásának egy belső GIS munkafolyamatra. Az AutoCAD 2002 szoftveren alapuló Map lehetővé teszi a térképek létrehozását, tárolását és előállítását; különböző források adatainak integrálásával, beleértve az Oracle Spatial alkalmazást; GIS analízis végzését; és nagyszerű tematikus térképek létrehozását az új, varázsló jellegű felhasználói felület használatával. A felhasználók dolgozhatnak többrajzos környezetben, és több felhasználó is dolgozhat egyazon térképen ugyanabban az időben. Az internetes eszközök közvetlen elérést biztosítanak az Autodesk Point A amely valósidejű kapcsolatot biztosít a megrendelők, munkatársak és ipari információk számára.

Az Autodesk Map 5 új funkciói és előnyei:
Az Autodesk Map 5 az előző verziótól öt alapvető dologban tér el:
Integráció az Oracle Spatial rendszerrel-Az Autodesk Map 5 használatával adatokat és DWG fájlokat exportálhat és importálhat az Oracle Spatial adatbázisai és az Autodesk Map rajzfájlok között, szelektív lekérdezést futtathat, és szerkesztehti az Oracle adatokat az Autodesk szoftverével megegyező parancsok alkalmazásával. Az Oracle Spatial adatokat hordozható eszközökre vihati át az Autodesk MapGuide és Autodesk OnSite Enterprise, használatával, kiterjesztve ezzel a fontos digitális tervezési és térképezési adatokat a munkavégzés helyére. A Map az Oracle Spatial 8.1.6 verzióját támogatja, és az adatok tárolására az objektumrelációs modellt használja. A grafikus és attribútum-információk átemelésének lehetővé tételével a Map szoftverből az Oracle Spatial szoftverbe, egy olyan térgeometriai adatbázis jön létre, mely teljes organizációt biztosít, és véget vet a különböző adattípusok kölcsönös elemzésének. Egyéni alkalmazásokat is fejleszthet a Map és Oracle Spatial előnyeinek kihasználására.

Tematikus térképezési felület-A leegyszerűsített és tökéletesített tematikus térképezési felület a tematikus térképek létrehozására a munkateret és varázsló-alapú párbeszédpanelek sorát használja. Még a tapasztalt térképkészítő szakemberek is méltányolni fogják az egyszerűbb használat előnyeit.

Javított rasztekép támogatás-Az Autodesk Map 5 támogatja a fő szállítóktól származó földrajzi illesztési információt tartalmazó tömörített fájlformátumokat: a MrSID a LizardTech Inc.-től és az ECW az Earth Resource Mapping-től. Ez néhány a térképészteben és GIS-ben leggyakrabban használt formátumok közül, és az Autodesk Map 5 szoftverben ezek támogatása szintén megvalósult.

Fejlesztett import-export-Az FME Import-Export most még gyorsabb és hatékonyabb módszer a GIS és térképezési ipari szabványformátumok kicserélésére. Most olyan adatokat is elérhet, melyek mostanáig más fájlformátumokban kerültek zárolásra. Általános opciók állnak rendelkezésre szöveg létrehozására az attribútumadatból és az attribútumadat importálására meglévő objektumadat-táblákba.

Az AutoCAD 2002 szoftveren alapuló-Az Autodesk Map 5 befolyásolja az AutoCAD 2002 szoftveren alapuló tervezési hatékonyságot és együttműködési funkciókat, és egyszerűsített végrehajtást és adminisztrációt nyújt-ez versenyképes előnyhöz juttathatja.


A verzió azon funkciói, melyek lehetővé teszik az adatok megosztását és a megrendelőkkel és munkatársakkal való együttműködést:
Az Autodesk Map új technológiái minden korábbinál korszerűbb adatmegosztási kapacitást tesznek lehetővé.
Az Autodesk Map a digitális tervezési és térképezési adatokat mind DWG mind Oracle Spatial formátumban képes létrehozni és tárolni, lehetővé téve a térképek közzétételét az Autodesk MapGuide honlapon.

Az Autodesk Map a GIS munkafolyamat egy létrehozási eszköze, az Autodesk MapGuide, Autodesk Land Desktop, Autodesk Civil Design, Autodesk Survey, és az Autodesk OnSite megoldásokhoz hasonlóan működik csakúgy, mint ahogy az Autodesk GIS Design Server kliense is egyben.

A Közzététel a Weben alkalmazás a tervezési tartalmat varázslók és előre definiált sablonok használatával a Weben helyezi el. Most már témákat, új sablonokat és teljes testreszabási kapacitást tartalmaz, és integrálásra került az Autodesk XML-alapú i-drop technológiába.

Az i-drop technológia lehetővé teszi az i-drop engedélyezett honlapok tartalmának közvetlen vontatásáta a rajzokba.

Az eKüld használatával az aktuális rajzok és csatolt fájljaik (xrefek, fontok, bitképek) egy egyszerű küldeménybe csomagolhatók. Az eKüld most a rajzokból szabványfájlokra mutató csatolásokat is támogatják.

A tökéletesített Attribútumkiterjesztő használatával több rajz és xref csatolás adatai is összefoglalhatók és közzétehetők. Adatot exportálhat egy külső alkalmazásba, mint a Microsoft Access vagy Excel, majd például anyagjegyzéket készíthet.

A DesignXML lehetővé teszi mind a grafikus, mind a nemgrafikus adatok megjelenítését egy ingyenes, közzétett XML séma használatával. A DesignXML kiterjesztés biztosítja az AutoCAD rajzok adatainak újrafelhasználását ajánlatkészítésre vagy a tervezési/építési folyamat más fázisaihoz.

Az Internet mappák segítségével bármilyen WebDAV engedélyezett weblapon tárolhat fájlokat, és ugyanazt a kényelmet, elérhetőséget és navigálhatóságot élvezheti, mint a helyben tárolt fájlok esetében.

Az Autodesk Point A portál híreinek és iparral kapcsolatos tartalmának elérése az Autodesk Map Most lap használatával.

A Rajzaim terület megjeleníti és megnyitja a gyakran használt fájlokat a Legutóbb használt fájlok funkció használatával.

A Gyűlés egy együttműködést segítő eszköz, mely lehetővé teszi a kihelyezett csoportok számára a tervek, ötletek és változtatások on-line áttekintését. A CAD rendszergazdák a Gyűlés funkciót ezen kívül on-line oktatásra is használhatják, közvetlenül saját asztalukat használva.


Milyen vektoros fájlformátumokat támogat az Autodesk Map 5?
Az Autodesk Map a következő formátumokat támogatja:
ESRI ARC/INFO® fájl
ESRI ARC/INFO Export (E00)
ESRI ArcView® SHP
MicroStation® DGN
MapInfo® MIF/MID™
AutoCAD DWG és DXF
Autodesk MapGuide SDF
DWF (csak írható)
STDS (csak olvasható)
VML (csak olvasható)


Milyen raszterfájl formátumokat támogat az Autodesk Map 5?
A támogatott raszterformátumok között van a BMP, CALS-1, FLICu, G3, G4, Geospot, GeoTiff, GIF, IG4, IGS, JFIF, JPEG, PCS, Photo CD, PICT, PNG, PSD, RLC 1, RLC 2, TARGA és TIFF/LZW. Az Autodesk Map 5 már támogatja a földrajzi illesztési információt tartalmazó képformátumokat, beleértve az Earth Resource Mapping ECW és a LizardTech MrSID formátumait.

1.6 Milyen adatbázisok csatolhatók az Autodesk Map 5 szoftverhez?
Az Autodesk Map közvetlen csatolásokat tartalmaz a külső termékcsaládokhoz, mint a Microsoft® Access 97 és 2000, Microsoft Excel 97, dBase III és V, Oracle 7.3, 8.0 és Oracle8i Spatial, FoxPro 6.0, Paradox 7.0, MS SQL Server 6.5 és 7.0 és ODBC-engedélyezett adatbázisok.
 
 
 
Forrás: http://www.autodesk.hu/adsk/item/0,,893945-545672,00.html
Térinformatikai szoftverek 
 


©GIS Figyelő