Wi-Fi - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

Wi-Fi - Informatikai fogalomtár

 
A Wi-Fi a WECA (Wireless Ethernet Compatibility Assocation) bejegyzett márkaneve, és a korábban IEEE 802.11b-nek nevezett szabvány közérthetőbb, könnyebben megjegyezhető márkaneve, valamint az ilyen eszközök kompatibilitásának is jelölése. Bármelyik gyártótól is szerezzük be az ilyen eszközeinket, működni fognak egymással.

Az Wi-Fi-nek megfelelő eszközök olyan hálózati eszközök, amelyek segítségével rádiós adatátviteli összeköttetetést tudunk megvalósítani. Ezek az eszközök a 2400 Mhz-es frekvencia sávban működnek néhányszor 10mW-os adóteljesítménnyel. A Wi-Fi eszközök segítségével akár 11Mbps sebességet (a rendszer sebessége jelentősen függ a vételi viszonyoktól, ha nem megfelelő a rádió kapcsolat, a rendszer automatikusan visszakapcsol kisebb sebességre) is el tudunk érni, ami megfelel egy hagyományos 10 Mbps vezetékes hálózat sebességének.

Rádiós kapcsolatoknak két típusa van, a ad-hoc és a strukturált. Ad-hoc módban a hálózati kártyák közvetlenül egymással kommunikálnak, míg strukturált módban egy központi egységen (Access point) keresztül tartják a kapcsolatot. Az ad-hoc mód előnye, hogy kis gépszámnál (max 5-10 gép) nem szükséges a központ egység beszerzése. Strukturált módban lényegesen több, akár 64-256 gép is kapcsolódhat egy központi egységhez. Ha több központi egységet összekapcsolunk lehetőségünk van roamingra is, tehát a kiépített hálózaton belül bárhol lehetünk, sőt akár mozoghatunk is, mindig on-line maradunk.

Rádiós hálazotnál mindig felmerül az adatbiztonság kérdése. A Wi-Fi eszközök tartalmazzák a WEP-et (wireless equivalency protocol), ami a 40 bites titkosítást jelent - ami vezetékes hálózatoknál megszokott biztonságot nyújt. Akinek ez nem elég kis többlet költséggel 128 bites titkosítást is választhat.

Költségek
A Wi-Fi hálózatok alapja a rádiós hálózati kártya, ami általában PCMCIA kártyaként jelenik meg. Ezeket lehet kiegészíteni ISA/PCI adapterrel, Ethernet konverterrel külső antennákkal, központi egységekkel. Egy notebook illesztése (csak egy pcmcia kártya kell) kb. 50-100e Ft nettóban. Asztali gépet valamivel nagyobb (kb 20e Ft) költséggel jár. Ha központi egységre is szükségünk van, akkor ahhoz 200-350e Ft-ért juthatunk hozzá. (2002-es adatok)


Wi-Fi kontra Bluetooth ?

Bár hasonló a funkciójuk, de mégsem versenytársai egymásnak, hanem kiegészítik egymást.
Wi-Fi - nagyobb teljesítményű, drágább (11Mbps sebesség, néhány km adótávolság),
Bluetooth - kisebb teljesítményű, olcsó (1 Mbps sebesség, néhány száz méteres adótáv)
 
 
 
Forrás: http://www.it.karrier.hu/cikkek/WiFi.php
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő