WCDMA - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

WCDMA - Informatikai fogalomtár

 
A WCDMA a legnagyobb szabványosító testületek - köztük az ETSI, az ARIB és az ANSI/T1 - által javasolt új rádiós átviteltechnika az IMT-2000-nek megfelelő szélessávú rádiós csatlakozáshoz. Ez az átviteli megoldás a ma használt rádiós technikáknál gyorsabb adatátvitelt és a frekvenciatartomány jobb kihasználását szolgálja. A 2 GHz-es sáv előnyeit kiaknázva a WCDMA-t már a 3G szolgáltatásokra optimalizálták.

Például egyetlen, 5 MHz szélességű WCDMA csatorna képes kezelni kevert szolgáltatásokat 8 Kbps sávszélességtől 2 Mbps-ig, így az ITU-ajánlásoknak teljesen megfelelő WCDMA terminál egyidejűleg érhet el akár több szolgáltatást is.

A WCDMA-val jól megalapozott kapacitás- és lefedettségnövelő technikák nyílnak meg. Például az ITU által javasolt, 2×15 MHz szélességű csatornákkal rétegezett hálózat alakítható ki hierarchikus cellaszerkezettel. Így a makro- és mikrocellák kevert kialakításával lehetővé válik a kapacitás növelése még a sűrűn lakott területeken is.

Az adaptív antenna, amely pontosan a felhasználó felé irányítja az adást a legnagyobb hatékonyság és a legkisebb interferencia érdekében, jól használható a WCDMA-hoz. Különösen hasznos lesz ott, ahol a szélessávú szolgáltatásra fenntartott frekvenciasáv korlátozott
 
 
 
Forrás: Byte Magazin
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő