videókártya - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

videókártya - Informatikai fogalomtár

 
A videókártya három fő részből áll:
- a videóchip alkotja azokat a jeleket, melyek a monitoron képek formájában megjelennek.
- valamilyen fajta RAM, amely azért szükséges, hogy a kártya a teljes képre emlékezzen minden pillanatban, ne csak annak egy részére
- egy digitál/analóg konverter, mely a digitális jelekből állít elő analóg jeleket

A videókártya működése így leginkább a processzoréra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy a videókártya csak a képelőállítást végzi

A PC-k hőskorában a videokártyák pusztán azért voltak felelősek, hogy a képeket bittérképek formájában legyártsák, ezeknek a szimpla VGA-kártyáknak a Windows megjelenése vetett véget. Az egyre finomabb, igényes képi megjelenés egyre nagyobb munkára kényszerítette a kártyákat. Az alaplapok ISA buszai a kilencvenes évek elején már szintén alig bírták a nagy forgalmat.

A megoldást két dolog jelentette. Egyrészt a gyorsítókártya mely a videókártya számításait támogatja. Másrészt a gyorsabb adatbuszok. Manapság a videokártyák a sokkal nagyobb adatátvitelre képes PCI-buszokra csatlakoznak, vagy a még annál is gyorsabb - kizárólag a videokártyák számára kifejlesztett - AGP buszokhoz.

A videokártyákban általában 1, 2 ,4, 8 vagy 16 Mbyte RAM van. Alapvetően a RAM mennyiségétől függ, hogy milyen felbontású és színmélységű képet láthatunk.
A digitál/analóg konverterre azért van szükség mert a katódsugárcsöves monitorok hagyományos analóg jelekkel dolgoznak.
A videókártyákba manapság egyre inkább integrálva vannak gyorsítókártyák, de sokszor más hasznos funkcióval is rendelkeznek: például televízió-csatornák vételére és megjelenítésére is alkalmasak.
 
 
 
Forrás: http://www.webradio.hu/comp/hardware/index.html
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő