UMTS - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

UMTS - Informatikai fogalomtár

 
Az UMTS a TDMA (Time Division Multiple Access) időosztásos eljárást használja, ami azt jelenti, hogy több mobiltelefon osztozhat adott frekvencián.

Az UMTS beígért átviteli sebessége 20 Mbit/s, ezt azonban nem tudja mindenütt elérni. A házfalak miatti zavaró tükröződések az adatcsomag küldésének megismétlését okozhatják, ennek megfelelően azután csökken a sebesség. Ezért a vételi területet több cellára osztják.

A házi és pikócellában, vagyis a házban és körzetében, 2 Mbit/s a garantált sebesség, mert itt feltételezik az UMTS stacionárius felhasználását. A mikro- és makrocella a városokat és környezetüket definiálja. Itt 384 Kbit/s a garantált sebesség, mivel ezen a területen a felhasználók mozognak, még ha csak lassan és többnyire gyalog is. A globális cella gyorsan mozgó résztvevőket, vagy olyan félreeső területeket tételez fel, amelyeket műholdon keresztül látják majd el, és itt minimum 114 Kbit/s-os sebesség garantált. A megadott átviteli sebességek minden cellában a garantált minimumot jelölik, ez jó esetben nagyobb is lehet.

Az UMTS belső két hálózatot használ. A maghálózatban az adatcsomagok kábelen és optikai vezetékeken keresztül továbbítódnak. A maghálózat csomópontokban találkozik más hálózatokkal, például az ISDN-nel vagy az internettel. Az UTRAN (UMTS Terrestrial Radio Access Network) saját kapcsolóközpontjaiban rádiófrekvencián keresztül bonyolítja a mobiltelefonok felé az adatátvitelt.
 
 
 
Forrás: http://www.cp.hu/cp/ajanlo/cikkek/umts.html
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő