Trinitron - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

Trinitron - Informatikai fogalomtár

 
A katódsugárcsövek családjának a tagja a Sony által a hatvanas évek végén bemutatott, majd az állandó fejlesztések révén méltán világsikert aratott Trinitron. Elektronágyú-rendszere, ami szintén ezt a nevet viseli, egyvonalban elhelyezett, három elektronsugarat bocsát ki.

A Trinitron rendszer másik alapköve a képernyő. A képcső felhasználó által látott részét a Sony szakemberei egy henger palástjából származtatják, ellentétben a többi gyártóval, akik a gömb felületére vezetik vissza. Ezzel a lépéssel nemcsak a képernyő alakjának függőleges irányú egyenességét és vele együtt a sarkok zavaró görbületének megszűnését érték el, de a monitorra vetülő fénysugarak sem irányulnak az előtte ülő szemébe. A nem kívánt tükröződés még erőteljesebb csökkentésére olyan bevonatokat is kifejlesztettek, amelyek majdnem tökéletesen elnyelik a külvilág fényét. A fényvisszaverődés csökkentésével javul a kontraszt is.

A technológia említett összetevői önmagukban nem elegendőek a kiemelkedő képminőséghez. A Trinitron csúcsszintű követelményeket támasztott az elektronsugarakat irányító, japánosan precíz és bonyolult vezérléssel szemben, mert lyukak helyett az elektronikának kell "tudnia", hogy mikor melyik képpontot kell működésbe hoznia. Ezzel párhuzamosan olyan frekvenciaértékeket sikerült elérniük, amilyenekkel csak kevés vetélytársuk dicsekedhet.
 
 
 
Forrás: Miklóssy Dezső: Oktatási Segédanyag
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő