PDA - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

PDA - Informatikai fogalomtár

 
(Personal Digital Assistent = személyes digitális asszisztens)

Mi az a PDA?

Eredetileg a PDA nem egy zsebszámítógépnek indult, hanem egy asztali számítógép kiegészítőjének, hogy a legfontosabb információk akkor is kéznél legyenek, ha épp eltávolodik a gazdája a géptől. Tartalmazott cím- és telefonkönyvet, naptárat, helyet jegyzeteknek, stb., amiket egy pillanat alatt át lehetett tölteni a PC-re vagy a PC-ről.

Aztán ahogy fejlődtek, elkezdtek egyre inkább hasonlítani egy kézi számítógépre, és elképzelhető, hogy egy felé tart a laptoppal: a laptopok kisebbek és kézreesőbbek lesznek, a PDA-k pedig okosabbak és sokoldalúbbak, így szép lassan eltűnik a különbség a kettő között.

Mire jó egy PDA?

Ma már a PDA-k többsége alkalmas programok futtatására, dokumentumok olvasására, internet és email elérésre is. Kicsi és zsebre tervezték, tehát remekül alkalmas apró információk tárolására és rendben tartására, mint például címek, telefonszámok gyors keresésére, de remekül tárolható rajta szótár (és mennyivel könnyebb!) vagy szakmai kézikönyv anyaga, alkalmas értekezleten jegyzetelésre. Egy USB kábellel vagy infraporttal könnyedén összeköthető a számítógéppel, ezért az információk könnyen áttölthetők.
 
 
Lásd még: palmtop,
 
Forrás: http://axel.hu/
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő