operációs rendszer - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

operációs rendszer - Informatikai fogalomtár

 
Számítógépek működtetéséhez szükséges alapprogram.
Az operációs rendszer felelős a központi mikroprocesszor és a gép hardver-elemeinek (monitornak, tárolóknak, billentyűzetnek, stb.) egymásra lehangolt működtetéséért.

Kényeges az operációs rendszert megkülönböztetni a sokfajta célt szolgáló alkalmazásoktól (levelezőprogramok, böngészők, stb.), melyeket egy-egy operációs rendszerre adaptálva fejlesztenek, de többnyire más szoftvercégek; az operációs rendszer megválasztásánál szerepet játszik, hogy mennyi alkalmazást lehet hozzá kapni.

Asztali számítógépeknél elvétve még a régebbi DOS, de ma főleg a Windows, Mac-OS és az ingyenes LINUX használatosak míg kiszolgáló-gépeknél az UNIX, Windows NT/2000 és újabban a LINUX is, hálózati operációs rendszer pl. a NetWare.

Tenyérszámítógépek (PDA) kezdetben egyszerű, saját fejlesztésű operációs rendszert használtak (PalmOS). A Microsoft javaslata erre a célra a "Pocket PC". Időközben LINUX-os tenyérszámítógépek is megjelentek.
A jövő speciális "internetes készülékeinél" további operációs rendszerek megjelenése várható (pl. a BeOS), azonkívül vannak kisérletek az operációs rendszer teljes kiiktatására (Oracle data base) illetve azoknak az alkalmazásokkal való integrálására is.
Személyi számítógépek bekapcsolásakor a BIOS az operációs rendszert önműködően olvassa be a gép egyik (mechanikus) tárolójából az operatív tárolóba.
 
 
 
Forrás: Internet Értelmező Kisszótár (Új Magyar Évezred)
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő