.NET - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

.NET - Informatikai fogalomtár

 
A .NET a Microsoft XML webszolgáltatási platformja, a szoftverek következő generációja, amely egységes és személyre szabott módon teremt kapcsolatot az információk, az eszközök és az emberek világa között.

A .NET platform XML alapú alkalmazások, folyamatok és webhelyek szolgáltatások formájában való elkészítését és használatát teszi lehetővé. Ezek a szolgáltatások szerkezetüknek köszönhetően képesek rá, hogy bármely platformon vagy készüléken megosszák és kombinálják egymással az információkat és a funkciókat, testreszabott megoldásokat biztosítva ezzel a szervezetek és az egyének számára.

A .NET számítástechnikai és internetes szabványokon alapuló átfogó termékcsalád, amely megoldást ad az XML szolgáltatások kifejlesztésének (eszközök), felügyeletének (kiszolgálók), használatának (építőelem-szolgáltatások és intelligens ügyfelek) és igénybe vételének (sokoldalú felhasználói felület) minden aspektusára. A .NET részévé fog válni a Microsoft napjainkban is használatos alkalmazásainak, eszközeinek és kiszolgálóinak, csakúgy mint az új termékeknek, amelyek a vállalatok összes szükségletére kiterjesztik majd az XML webszolgáltatások képességeit.

Mi az a .NET alkalmazás?
A Microsoft .NET alkalmazások sokkal személyesebb és integráltabb számítógép-használatot tesznek lehetővé, intelligens eszközökön át eljuttatott, egymással összekapcsolt XML webszolgáltatások formájában.

Személyre szabott és integrált számítógép-használat. A szolgáltatók szerint feldarabolt óriási információ-tárházak helyett a .NET alkalmazások felhasználócentrikusak, egyetlen alkalmazásban integrálják a felhasználók adatait és beállításait.
Összekapcsolt XML webszolgáltatások. Az XML és a SOAP (Simple Object Access Protocol, egyszerű objektumelérési protokoll) használatának eredményeképpen egyetlen egységes alkalmazásban egyesíthetők a felhasználó szükségletéhez igazított szolgáltatások.
Intelligens eszközökön keresztül közvetített interakciók. A felhasználók intelligens eszközökkel folytatott interakció során tapasztalhatják meg a .NET működését. Az intelligens eszközök alatt webhasználatra képes készülékeket értünk (személyi számítógépet, kézi számítógépet, intelligens telefont), amelyeken őket a felhasználókkal, a hálózattal, információkkal, más eszközökkel és szolgáltatásokkal intelligensebb interakcióra képessé tevő szoftver fut.
 
 
 
Forrás: http://www.microsoft.com/hun/net/default.asp?Page=faq#001
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő