GPRS - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

GPRS - Informatikai fogalomtár

 
General Packet Radio Service.
A GSM hálózatok bővítésével és új mobil készülékek bevezetésével lehetővé válik, hogy a felhasználók 115 kbit/s sebességű adatkapcsolatot hozhassanak létre.

A mobil kommunikáció robbanásszerű terjedésével párhuzamosan nő az Internet használatának növekedése. A mobil felhasználók mozgás közben is igénylik az Internet szolgáltatásait, elektronikus levelezést, WAP vagy Web hozzáférést, de sokan szeretnének bekapcsolódni cégük Intranet hálózatába is. A GPRS nem csak lehetővé teszi ennek megvalósítását, de magasabb sebességet is kínál a vezetéken elérhető hagyományos hozzáférésnél.

A GPRS - az Internet technológiájához hasonlóan - csomagkapcsoláson alapul, amely rendkívül gazdaságos adatátvitelt tesz lehetővé. A felhasználónak csak a ténylegesen forgalmazott adatmennyiség után kell fizetnie, szemben a ma szokásos idő alapú számlázással. Ennek következtében a felhasználók állandóan kapcsolatban maradhatnak a hálózattal, amely így gyors elérhetőséget és ugyanakkor gyors hozzáférést tesz lehetővé a web-hez, elektronikus levelekhez vagy cégek magánhálózataihoz.

A GPRS mérföldkőnek számít a GSM hálózatok fejlődésében, a 3G hálózatok felé vezető úton. A következő lépcső az EDGE nagysebességű modulációs technológia és a GPRS ötvözése lesz, mely akár 384 kbit/s sebességű hozzáférést tesz majd lehetővé - mindezt a ma kialakított hálózati infrastruktúrán.
 
 
 
Forrás: http://www.ericsson.hu/technology/gprs01.shtml
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő