ER diagram - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

ER diagram - Informatikai fogalomtár

 
Entity-Relationship, azaz Objektum-Kapcsolat diagram.

Az ER diagramok a korszerű adatbázis-kezelő rendszerek kialakulásával, a modellezési igények megjelenésével jöttek létre. Feladatuk az volt, hogy áttekinthető grafikus eszközökkel megkönnyítsék az adatbázisok logikai tervezését.

Az ER diagramok a hálós adatbázis koncepciónak köszönhették létrejöttüket és az adatbázis létrehozásának vizuális segítésére szolgáltak. A programozó a diagrammok szemlélésével könnyebben tudta a kérdéses adatbázis-kezelő szoftver DDL-jében programozni a gazda és tag rekordokat.

Az idő múlásával azonban a relációs adatbázis kezelők fokozatosan kiszorították a hálózati modellt és az ER diagramokat relációk létrehozására kezdték használni. Ez elvileg lehetséges, hiszen a relációs adatbázis-kezelők kezdetben a programozást megkönnyítő interfészek voltak a hálózati modellű adatbázis-kezelő rendszereken.

Ez a megoldás azonban nem volt tökéletes részben azért, mert az ER nem támogatta közvetlenül a relációs adatmodellt, részben pedig azért mivel a finomabb részletekben (elnevezések, megírási szabályok, részdiagramok összekapcsolása, stb.) számtalan szokás alakult ki, mely egyrészt megnehezítette a diagramok portabilitását, másrészt, és ez a fontosabb, megnehezítette az ER módszer alkalmazását a logikai adatbázis séma automatizálásra.
 
 
 
Forrás: Sárközy Ferenc: Térinformatika
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő