e-mail - Informatikai fogalomtár (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

e-mail - Informatikai fogalomtár

 
Használatos még: elektronikus posta, e-posta, jelposta, drótposta, villámposta, emil, evél.

Az elektronikus posta az Internet egyik legfontosabb alkalmazása.
Lényege, hogy csak az információt tartalmazó jeleket továbbítja, eltérően a hagyományos postától, mely a címzetthez a jelek hordozóit is eljuttatja, tehát a papírt, szalagot, lemezt, stb.
Az eredeti amerikai SMTP szabvány szerint csak 7-bites (ASCII) szövegek továbbítására volt képes, mai ESMTP változatában 8-bites állományok, tehát ékezetes szövegek, képek, zene, videó továbbítására is alkalmas.
Magyar szempontból a rendszer angolszász eredete sokáig problémás volt, mert legelterjedtebb (7-bites) formájában az ékezetes (8-bites) magyar betűkészletet nem tudta kezelni.
A 'lekaszált' betűkkel történő levelezés pedig nem csak bosszantó, de nem is méltó a harmadik évezred kultúrált magyar levelezéséhez; még nem minden magyar felhasználó tudja, hogy a magyar szövegek ékezetek nélkülire csonkítása mára már nem is szükséges.

A levelező-rendszer MIME kiegészítése a problémát megoldja, 8-bites, multi-médiumos levelezést tesz lehetővé (ékezetes szöveg, kép, hang, videó). Problémája, hogy használata még nem általános, mert sok esetben nem tudni, a címzett tudja-e az így kódolt levelet olvasni vagy sem. Az újabb levelező-programok a levél fejlécében közlik a feladó jellemzőit, így fenti kérdésre választ kapunk.
Levelező fórumok problémája lehet, hogy a listakezelő program nincs megfelelően beállítva, pedig az szinte minden esetben lehetséges;
Unix platformoknál az UUENCODE segédprogram segít több-médiumos levelek 7-bites SMTP-re fordításában, melyet azután a címzettnek az UUDECODE segédprogrammal kell olvasható formátumra visszakódolni.

Az elektronikus levelezés egyik új iránya az ú.n. HTML e-posta (HTML in e-mail) melyben minden kommunikátumot, (levelet, web-oldalt, stb.) azonos, html-nyelven szerkesztünk ('kézileg', vagy egy szerkesztő-program segítségével);
Előnye, hogy a html-szabvány a magyar betűkészletet is kezelni tudja, de az is, hogy a levélírásnál a web-oldalak minden változatossága rendelkezésünkre áll (színes, illusztrált levelek).
A html e-posta nem azonos a web-alapú levelezéssel (Web-based e-mail), az a küldés-fogadás egyik változata.

A fenti módszereken belül a Közép-Európai 2-es latin azaz az ISO 8859-2 betűkészlet hivatott a szabályos magyarnyelvű levelezésre, de a Windows-1250 valamint az ISO-8859-1-es betűkészletek is használhatók.
Időközben szabványosítást nyert a 16-bites unicode karakter-kódolási eljárás, amellyel gyakorlatilag a világ összes nyelvének karakterkészlete kódolható.
 
 
 
Forrás: Internet Értelmező Kisszótár (Új Magyar Évezred)
Informatikai fogalomtár 
 


©GIS Figyelő