Emberi GPS implantátum (GIS,térinformatika,térkép,geodézia)


   
 
 

Emberi GPS implantátum

Teljes hírlista
<<< Előző hír         Következő hír >>>
    2003.06.26
 
Emberi GPS implantátumot teszteltek

Sikeresen teszteltek egy emberbe beültethető GPS nyomkövető eszközt, állítja a szerkezet gyártója. Mindazonáltal a technikai szakértők megkérdőjelezik a rendszer működőképességét.

A korong alakú "személyi helymeghatározó eszköz" 6,35 centiméter hosszú és 1,27 centi vastag, nagyjából egy pace-maker méretével azonos. Jelenleg egy, a Global Positioning System műholdjainak jeleit vevő antennából és egy indukción alapuló energia újratöltő rendszerből áll. A későbbiekben lehetővé teszik az eszköz feltöltését a felhasználó testén kívülről is. Az eszközt egy mobiltelefon hálózathoz kell csatlakoztatni, ez játssza át viselője műhold által meghatározott helyét egy másik személyhez.

Kézi GPS vevők
Az Applied Digital Solutions (ADS) olyan személyeknek szánja az eszközt, akik potenciális túsz célpontok, de remekül használhatják felfedezők és hegymászók, akik ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy egy világtól távol eső helyen rekedhetnek. A gyártó szerint az eszköz méretét idővel legalább a felére csökkenthetik.

"Én még mindig szkeptikus vagyok" - mondta Richard Langley, a kanadai New Brunswick Egyetem GPS szakértője, aki egy ideig nyomon követte az ADS technológiájának fejlődését. "Egy teljes GPS vevőt a bőr alá ültetni rendkívül bonyolult feladat, különös tekintettel az antennára" - nyilatkozott a New Scientist magazinnak. "A GPS jelek jelenlegi erősségéből adódóan, melyek rendkívül gyengék, csak addig kicsinyíthetők az antennák, míg érzékenységük rovására nem megy."

Langley hangsúlyozta, hogy a legkisebb kereskedelemben kapható GPS antennák két centiméter átmérőjűek. "Persze ez nem azt jelenti, hogy az embereknek egy GPS vevőt és egy mobil telefont kellene a mellkasukba ültetniük" teszi hozzá. Az ADS nem árult el részleteket kezdeti kísérleteiről, azonban elmondták, hogy mind a GPS antenna, mind az energia újratöltő komponenst tesztelték. "Ez egy bőr alatti eszköz, így a megfelelő módon teszteltük, hogy megbizonyosodjunk működéséről" - nyilatkozott a cég szóvivője a New Scientist magazinnak.

Már a tervek is nagy ellenállást váltottak ki az emberi jogi szervezetek részéről, akik a magánéletbe való beavatkozástól tartanak a hasonló technológiák megjelenésével. A múltban többen javasolták hasonló módszerek bevezetését a gyerekrablások elleni védekezés érdekében.

Az ADS szóvivője igyekezett a technológia védelmére kelni, elmondása szerint az emberek önmaguk hozzák meg a döntést a beültetésekről. "Bizonyos helyzetekben az emberek fontolóra fogják venni a lehetőséget saját biztonságuk érdekében" - mondta. A cég jelenleg egy csuklón viselhető műholdas helymeghatározó rendszert is fejleszt.
 
Forrás: http://www.supergamez.hu/cikk.php?cid=27610
 
Teljes hírlista
<<< Előző hír         Következő hír >>> 
 


©GIS Figyelő